Επιλογή Χρωμάτων για την Ανακαίνιση Σπιτιού

Το βάψιμο είναι ένας γρήγορος, εύκολος και οικονομικός τρόπος  για την ανακαίνιση του παλιού σας χώρου με σκοπό την βελτίωση, την ανανέωση σπιτιού και αύξηση της εμπορικής του αξίας στην αγορά εάν σας ενδιαφέρει η εκμετάλλευσή του. Μπορείτε λοιπόν να μάθετε όλα όσα θέλετε για την επιλογή του κατάλληλου χρώματος.

Τι Μπογιά; Λαδομπογιά ή Πλαστικό Χρώμα;

Το πλαστικό χρώμα είναι αυτό που προτιμάται και χρησιμοποιείται περισσότερο στην ανακαίνιση επειδή καθαρίζεται εύκολα και έχει μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Επιπλέον δεν ξεθωριάζει και ο τοίχος αναπνέει καλύτερα από ότι με την λαδομπογιά. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά χρώματα για διάφορες οικιακές χρήσεις και σε όλους τους τοίχους του σπιτιού που θα πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση.  Παρόλα αυτά η λαδομπογιά είναι η τέλεια επιλογή για ξύλινα διακοσμητικά αντικείμενα μιας και θρέφει το ξύλο ενώ παράλληλα  σφραγίζει  τα στίγματα και τους ρόζους του ξύλου καλύτερα από το πλαστικό χρώμα. Η λαδομπογιά αργεί να στεγνώσει οπότε αν επιλέξετε να τη χρησιμοποιήσετε να είστε προετοιμασμένοι για το χρόνο αναμονής. Θα μπορούσατε εναλλακτικά να περάσετε τα αντικείμενά σας με ένα βερνίκι λαδιού και μετά να επιλέξετε ένα πλαστικό χρώμα για την τελική επιφάνεια. Το χρώμα έχει διάφορες γυαλάδες είτε είναι λαδομπογιά είτε πλαστικό. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από μάρκες οπότε επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει!

Πόση γυαλάδα πρέπει να έχει το επιλεγμένο χρώμα;

Όσο πιο γυαλιστερό είναι ένα χρώμα τόσο πιο εύκολα καθαρίζεται. Αν έχετε μικρά παιδιά και το δωμάτιο που βάφεται χρησιμοποιείται πολύ όπως π.χ. το playroom ή υπάρχει πιθανότητα να λερωθεί ο τοίχος με λάδια-λίπη όπως π.χ. στην κουζίνα επιλέξτε χρώματα με μεγάλη γυαλάδα μιας και μπορεί εύκολα να καθαριστεί απλά με ένα βρεγμένο πανί. Παρόλα αυτά, σε έναν τοίχο με έντονη γυαλάδα οι  λεκέδες και οι ατέλειες φαίνονται περισσότερο και γι’ αυτό σε χώρους όπως π.χ. το καθιστικό μην το προτιμήσετε γιατί θα προκύψουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Για διακοσμητικά στοιχεία και αντικείμενα χρησιμοποιήστε άφοβα χρώματα με έντονη γυαλάδα για ένα όμορφο τελικό αποτέλεσμα που θα συμπληρώσουν την κολακευτική γυαλάδα στους τοίχους.

Τα όχι τόσο γυαλιστερά χρώματα (σατινέ), είναι πιο συνηθισμένη επιλογή και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επίσης στην κουζίνα, το μπάνιο, την κρεβατοκάμαρα και τα διακοσμητικά αντικείμενα διότι καθαρίζονται εξίσου εύκολα, είναι πιο οικονομικά και δεν ανακλούν το φως άρα δεν φαίνονται οι τυχόν ατέλειες στους τοίχους. Το σατινέ αποτέλεσμα στην τελική επιφάνεια δίνει μια  λεία και απαλή υφή  και ταιριάζει απόλυτα σε όλους τους χώρους του ανακαινισμένου σπιτιού. Θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε λίγη γυαλάδα και εύκολο καθάρισμα.

Στην περίπτωση που οι τοίχοι του σπιτιού έχουν πολλές ατέλειες διαλέξτε ένα ουδέτερο ματ χρώμα. Τα μειονεκτήματα του ματ χρώματος είναι ότι δεν καθαρίζει πολύ εύκολα και η βρωμιά φαίνεται επομένως θα πρέπει να επιλεχθεί σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται πολύ για να μην λερώνεται εύκολα και φαίνονται δαχτυλιές.

Το καλύτερο είναι το σατινέ χρώμα που έχει λίγη παραπάνω λάμψη από το ματ αντέχει στις βρομιές καλύτερα από το ματ και καθαρίζεται εύκολα με ένα βρεγμένο πανί. Στην ουσία είναι η ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στο ματ και το πολύ γυαλιστερό αποτέλεσμα και φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για τα περισσότερα δωμάτια ενός σπιτιού.

Σωστή Επιλογή Χρωμάτων

Εάν θέλετε να πουλήσετε το σπίτι σας και ψάχνεται χρώματα για την ανακαίνισή του επιλέξτε τις λευκές ή απαλές μπεζ αποχρώσεις. Έτσι ο χώρος θα φαίνεται πιο φωτεινός και καθαρός και ο αγοραστής θα μπορέσει πιο εύκολα να καλύψει το χρώμα των τοίχων με χρώμα της αρεσκείας του. Η γνώση του χρωματικού κύκλου θα σας βοηθήσει για αυτό συμβουλευτείτε το σχετικό άρθρο στο site της Εταιρείας μας. Γενικά για ένα πιο διακριτικό και ήπιο αποτέλεσμα σε ένα χώρο επιλέξτε μονοχρωματικούς συνδυασμούς (δηλ. διάφορες αποχρώσεις ενός μόνο χρώματος). Εάν επιθυμείτε ο χώρος σας να δείχνει μεγαλύτερος και αέρινος διαλέξτε ψυχρά χρώματα όπως μπλε, πράσινα και μωβ ενώ τα ζεστά χρώματα όπως κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί θα δώσουν ένα πιο έντονο και ζωηρό αποτέλεσμα. Οι απαλές αποχρώσεις όπως γαλάζιες, ροζ, απαλό κίτρινο, απαλό μωβ κ.α. είναι ιδανική επιλογή για όσους προτιμούν το ρομαντικό στυλ σε ένα χώρο μαζί με μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.

Περισσότερα στο https://www.anakainisi.gr